Eksoplaneettoja metsästämässä, osa 3

Teksti Matti O. Koskinen

Kuva 1. Tähden suhteellinen valokäyrä.
Artikkelisarjan edellisessä osassa kerrotun valokuvaamisen jälkeen kuvista määritetään tähden valokäyrä. Se analysoidaan AstroImageJ-ohjelmalla, jota on jo kuvailtu tätä edeltävässä artikkelissa Radiantissa 2/2015.

Valokäyrän muoto riippuu inklinaatiosta (i), tähden ja planeetan säteestä (R* ja Rp), impaktiparametristä (b) ja jos tarkkoja ollaan myös tähden reunatummentumaa kuvaavista kahdesta kertoimesta. Sopivilla käyränsovitusmenetelmillä on mahdollista hakea näille parametreille yhdistelmä, jolla mallin teoreettinen käyrä parhaiten yhtyy mitattuun käyrään. AIJ-ohjelman kuvauksessa ei kerrota, mitä sovitusmuotoa käytetään. Meidän on tyytyminen tähän.

WASP-33 -tähden suhteellinen valokäyrä on liitteenä (kuva 1). Kuvaa on skaalattu voimakkaasti, jotta ylikulun aiheuttama himmeneminen saadaan näkyviin mahdollisimman hyvin. Käyrän analyysi paljastaa tutkittavasta planeetasta ja tähdestä taulukossa 1 esitettyjä tuloksia. Ne osuvatkin hämmästyttävän hyvin yhteen kirjallisuudesta saatavien luotettavampien arvojen kanssa.

Planeetan ja tähden kokojen suhde saadaan määrittämällä se, kuinka suuren geometrisen osan planeetta varjostaa tähden näkyvästä pinnasta ylikulun aikana. Merkitään suhteellista valovuota (tähden kirkkautta) kirjaimella F ja sen muutosta DF ja planeetan sädettä Rp ja tähden sädettä R*, jolloin

 DF/F = (Rp/R*)2.

Näin saadaan likiarvo planeetan ja tähden kokojen suhteelle. Tarkasti ottaen tulisi ottaa huomioon sekin, että tähden reuna on aina himmeämpi kuin keskusta [1].

Ylikulun kesto taas saadaan poimimalla valokäyrästä kuopan leveys. Sille voidaan saada vähän eri arvoja riippuen siitä, lasketaanko ylitys alkaneeksi planeetan reunasta vai keskikohdasta. Ylikulun keskikohdan ajankohta löytyy suoraan käyrältä.

Inklinaatiolla tarkoitetaan tässä tapauksessa planeetan radan akselin kallistuskulmaa Maasta vedettyyn näkösäteeseen nähden. Sen täytyy olla lähellä 90 astetta, jotta ylikulku yleensä toteutuisi. Inklinaation laskeminen käyrästä vaatii erityisen impaktiparametrin b laskemista. Se on kuitenkin mahdollista tehdä pelkästään käyrän muodon avulla. Inklinaatiolle i voidaan saada seuraava yhtälö

i = cos-1(bR*/a),

missä parametri b riippuu kuopan syvyydestä ja käyrässä olevan kuopan etu- ja takareunojen kallistuskulmasta (kts. oheinen piirros ja b-termin laskentakaava!). Termi a on ympyräradan tapauksessa planeetan kiertoradan säde.

Jos tähden koko on jollakin muulla tavalla tiedossa, saadaan ylikulkutekniikalla myös planeetan koko määritettyä.

Planeetan massaa ei ylikulkutekniikalla saa selville. Siihen tarvittaisi tähden säteisnopeuden mittauksia Doppler-tekniikalla[2], eikä Tampereen Ursalla ole käytettävissään tarvittavaa spektroskooppista havaintolaitteistoa.



Taulukko 1. WASP-33 -mittauksesta saadut tulokset

Kuopan syvyys
DF = 0.0137
Planeetan koko
Rp/R* = 0,115
Virallinen tieto
Rp/R* = 0,113
Planeetan massa
Mp = 1,54 MJup
Ylikulun kesto
t = 167 min


Virallinen tieto
t = 161,6 ± 1,2 min
Inklinaatio i
i = 88,3o
Virallinen tieto
i = 87,7o ± 1,8o
Planeetan rata
a/R* = 3,78
Virallinen tieto

a/R* = 3,81 ± 0,11


Ohjelmalle annettu tiedoksi planeetan periodi ja tähden koko, joita se käyttää joissakin laskuissa.


Taulukko 2, WASP-33 tähden ja planeetan tiedot

Tähti
WASP-33 (HD 15082)
Etäisyys
380 ± 30 valovuotta (116,0 ± 16,0 pc)
Kirkkaus
V = 8,3
Säde
R = 1,44 RAu
Massa
M = 1,495 ± 0,031 MAu
Lämpötila
Teff = 7400 ± 200 K
Spektrityyppi
A5

Lyhytperiodinen muuttuja

Yhden tähden ja planeetan systeemi


Planeetta
WASP-33b
Kiertoaika
1.22 d
Ylikulun kesto
161 min
Säde
R = 1,6 RJup
Massa
M = 2,1 ± 0,1 MJup
Inklinaatio
87,7 ± 1,8 °
Radan puoliakseli
0,026 au
Eksentrisyys
0
Löytövuosi
2010 (A. Collier Cameron & al)


Huomautukset

[1] Kyseessä on reunatummentuma, joka esiintyy kaikilla kaasumaisilla taivaankappaleilla niin Auringolla ja muilla tähdillä kuin planeetoilla, kuten Jupiterilla ja muilla aurinkokuntamme jättiplaneetoilla.

[2] Doppler-tekniikka on yleinen eksoplaneettojen etsintämenetelmä. Menetelmässä määritetään tähden näkösäteen suunnassa tapahtuva liikenopeus. Tähden ja planeetan kiertäessä toisiaan, niiden yhteinen massakeskipiste ei sijaitse aivan tähden massakeskipisteessä (tähden ytimessä) ja tästä syystä  tähti näyttää huojuvan edestakaisin. Spektrometrillä voidaan havaita spektriviivojen siirtymä ja sen perusteella laskea huojunnan nopeus metreinä sekunnissa ja tästä edelleen voidaan laskea tähden ja planeetan massasuhde ja edelleen planeetan massa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti